Adventure Racen in het kort
Als je voor het eerst meedoet dan is het volgende handig om te weten. Het is de bedoeling dat je de hele afstand als team volbrengt. Je legt allebei dezelfde afstand af. Je mag natuurlijk pauzeren, en soms is dat ook verstandig, maar tussen het startschot en de deadline voor de finish zit 8 uur. Het is aan jullie hoe je deze tijd gebruikt.
Je kunt zelf bepalen welke afstand je aflegt. Door punten over te slaan kun je etappes naar eigen inzicht inkorten of zelfs overslaan. Wel is het verstandig om altijd ten minste één punt te halen in een etappe omdat dit heel bepalend is voor de einduitslag. Onderschat ook de mogelijkheden niet die je hebt om elkaar te ondersteunen. De sterkere kan de zwakkere enorm helpen door het oriënteren en het knippen van de CP’s voor zijn rekening te nemen.
Over CP’s en WP’s
In deze race kom je CP’s en WP’s tegen. Bij een WP (wisselpunt) begint en eindigt een etappe. Je wisselt hier van discipline. Een CP is een checkpoint. Een checkpoint is meestal onbemand. Je vindt hier dan alleen een rode controletang. Hiermee knip je een patroon met gaatjes in je knipkaart. Zo weet de wedstrijdleiding dat je hier bent geweest. De volgorde van de CP’s tijdens een etappe is vrij. Jij kiest de slimste route.
De WP’s worden meestal door de organisatie ingetekend op de kaart. De meeste CP’s moet je zelf intekenen. Hierbij heb je een kaarthoekmeter nodig. Meestal hangt de controletang op het punt dat je hebt ingetekend. Soms vind je hier echter een aanwijzing die je brengt naar de plek waar de controletang hangt. Helaas worden deze aanwijzingen en controletangen wel eens meegenomen door mensen die niets met de race te maken hebben. Je kunt dan toch zien dat ergens een controletang of aanwijzing heeft gehangen. We hangen namelijk ook nog een rood-wit-lint op en we tekenen een stip met oranje krijtspray op de grond.
Zelf meenemen?
De step, kano, peddel en reddingsvest worden door ons verstrekt. Een MTB en helm mag je zelf meenemen, maar kun je ook huren. Er zijn weinig teams die ervoor kiezen om te wisselen tussen loop- en fietsschoenen. De meeste deelnemers fietsen met loopschoenen. Je mag je fietsschoenen op de fiets laten zitten. Houdt er rekening mee dat er tussen de twee en vijf fietsetappes zijn. Je moet dus meerdere keren je schoenen aan en uittrekken tijdens de race. Bovendien kan het ook tijdens de fietsetappes soms makkelijker zijn om een stukje te lopen. Volgens de DARS-regels moet je je helm de hele wedstrijd meenemen. Soms mag je je helm bij de fiets laten. Dat staat dan in het routeboek.
Het enige voedingsmiddel wat door de organisatie tijdens de race wordt verstrekt is water. Op meerdere wisselpunten is water beschikbaar. Alles wat je verder zou willen gebruiken, eten of drinken moet je zelf meenemen. Zorg voor een fijne rugzak, eentje waarmee je ook goed kunt hardlopen.
Hoeveel je tijdens de dag drinkt is sterk afhankelijk van het weer. Als je aan de start verschijnt met een volle drinkzak in je rugzak en één of twee bidons op je fiets kun je waarschijnlijk wel een paar uur vooruit.
Kijk ook eens naar het lijstje met verplichte en aanbevolen materialen. De verplichte materialen moet je tijdens de hele race bij je hebben. Deze zijn opgesomd in het wedstrijdreglement. In het lijstje met aanbevolen materialen vind je de dingen waarvan de organisatie denkt dat het handig is om deze mee te nemen. Deze worden bekend gemaakt in de nieuwsbrief of op facebook.
Kaarten en intekenen
Tijdens de race gebruiken we verschillende kaarten. De ‘normale’ kaarten zijn 1:25.000. Het zijn ‘stafkaarten’ zoals je die ook bij de vvv of reisboekwinkels kunt kopen. Als je een keer wil oefenen dan kun je deze kaarten ook zelf maken met onze eigen kaartenmaker.
Wij geven je meestal een lege kaart en een lijst met coördinaten, zie dit routeboek als voorbeeld. Je moet de meeste punten dan zelf intekenen. Bij het intekenen van de checkpoints heb je een kaarthoekmeter nodig. Ben je nog niet zo handig met intekenen? Dan hebben we nog een link naar de website van de IVAR voor je, daar staat een duidelijke uitleg. Soms gebruiken we ook andere kaarten. Dit is vooral bij de oriëntatieloopetappes. Deze kaarten zijn gedetailleerder en zien er anders uit. De KOVZ heeft een goede uitleg voor beginners op hun website staan.